O planach instytucji na najbliższy czas opowiedzieli: prof. Violetta Bielecka, dyrektor OiFP, członek zarządu Województwa Podlaskiego Jacek Piorunek oraz prof. Mirosław Błaszczyk, konsultant muzyczny OiFP.
Najważniejszym punktem wiosennego repertuaru Opery będzie premiera "Halki" Stanisława Moniuszki (15 maja), przygotowana w dwóch wersjach językowych – polskiej oraz włoskiej. Kierownictwo muzyczne objął Fabio Biondi, a inscenizację przygotowuje Michał Znaniecki. W obsadzie znaleźli się m.in. Marcelina Román, Natalia Rubiś, Matheus Pompeu, Paweł Skałuba, Adrian Domarecki, Stanislav Kuflyuk i Mariusz Godlewski. W spektaklach gościnnie wystąpi Zespół Pieśni i Tańca Kurpie Zielone w choreografii Agnieszki Ondruch-Sikory.
Prof. Mirosław Jacek Błaszczyk, konsultant muzyczny OiFP, poinformował o repertuarze dla melomanów, w którym znajdzie się kilkanaście koncertów z udziałem znakomitych dyrygentów: Marka Wroniszewskiego, Fabio Biondiego czy Macieja Sztora. Wystąpią uznani artyści, m.in. pianista Ignacy Lisiecki, skrzypek Bartłomiej Nizioł czy klawesynistka Alina Ratkowska. Finałem sezonu będzie koncertowe wykonanie opery "Bal maskowy" Giuseppe Verdiego pod batutą Fabio Biondiego, z udziałem międzynarodowej obsady, w tym Davide Tuscano i Ilaria Alida Quilico.
Dyrektor opery podkreśliła też, że istotnym filarem działalności Opery i Filharmonii Podlaskiej pozostaje edukacja. W drugim kwartale 2026 zaplanowanych jest kilkadziesiąt wydarzeń dla najmłodszych – warsztaty Opera Story, audycje Odkrywcy Zielonej Wyspy oraz spektakl muzyczny „Karolcia i sekret Leśnej Doliny”. Instytucja kontynuuje również projekt Studencka Scena Młodych we współpracy z Uniwersytetem Muzycznym Fryderyka Chopina Filią w Białymstoku.
– Program, który dziś zaprezentowano, to kultura najwyższa, taka, której właśnie ma służyć ten obiekt. Liczę, że opera otrzyma środki finansowe z ministerstwa kultury na projekty, które planują zrealizować. Jest ogromna potrzeba modernizacji budynku czy też zakupu instrumentów. Jako samorząd województwa będziemy wspierać operę w tych działaniach – mówił Jacek Piorunek.
Szczegółowe informacje na temat planowanych wydarzeń dostępne są na stronie Opery i Filharmonii Podlaskiej.